|

Kibírná a német elektromos hálózat, ha mindenki villanyautóval közlekedne?

Az elektromos autók -még ha lassabban is mint ahogy a politikusok eleinte szorgalmazták- kezdenek lassan elterjedni Németországban. Ugyan az ország gépkocsiállományának még csak kis százaléka tisztán elektromos, de a 2022-ben újonnan üzembe helyezett gépkocsiknak már több mint egyötöde tisztán elektromos hajtásláncú. Sokan örülnek ennek, hiszen legalább az autók helyben nem büdösítik a levegőt, de sokan jogos aggodalmakat fogalmaznak meg a nyersanyagokkal, munkahelyekkel, környezeti hatásokkal és áramfelhasználással kapcsolatban. Sok vita tárgya, hogy a német elektromos rendszer képes lesz-e fedezni a most már gyorsan növekedő elektromos (és plug-in hybrid) autóflottát.

Ahhoz, hogy legalább egy durva becslést kapjunk és ne legyünk kiszolgáltatva publicisták és politikusok véleményének, elég néhány publikusan hozzáférhető adatot összevetni. Ezek az adatok a következők:

1: Hány autóról is van szó országszerte? Válasz: A német személyautó-park nagyjából 48 millió autóból áll. Ennyit kellene -egyelőre gondolatban- elektromos hajtásúra cserélni.

2: Mennyit fut egy átlagos autó évente? Ez a statisztikák alapján 13 700 km/évre tehető.

3: Mennyit fogyaszt egy elektromos autó adott útszakaszon? Itt az ADAC (Német Autóklub) statisztikája segít, ráadásul nagyon tanulságos módon típusokra lebontva -és ami még érdekesebb- a töltési veszteségekkel együtt is: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/tests/stromverbrauch-elektroautos-adac-test/. Én ezek alapján az adatok alapján 18 kWh/(100 km)-re vettem az átlagot. Ez nem hivatalos adat, hanem a személyes becslésem a cikk alapján.

4: Mennyi árammal működik jelenleg Németország? Ez ahhoz kell, hogy legyen mihez viszonyítanunk azt az adatot, ami az elektromos autókra kiadódik majd. A német elektromos energiatermelés évente körülbelül 550 TWh (Terawattóra = 1 000 000 000 000 Watt*óra). Ez egy olyan mennyiség, amit átlagemberként nem tudunk hova tenni, de ha a DockCalc szoftvert használjuk, kicsit megfoghatóbb dimenziókra is átválthatjuk, például, ha elosztjuk a lakosság számával, hogy egy fejenkénti értéket kapjunk: ~550 kWh/hónap, vagyis ~6600 kWh/év (ez már összehasonlítható az áramszámlánkkal).

A DockCalc szoftvert jelentős részben azért fejlesztettem (és ezért szeretem használni én is), mert nagyon megkönnyíti a faramuci mértékegységekkel való számolásokat, hogy megfogható eredményeket kapjak.

Ha most veszem a fenti mennyiségeket, az 1,2 és 3-as pontban írtakat összeszorzom, majd összevetem a 4-es ponttal, akkor alkothatok egy véleményt.

Lássuk: 48 000 000 * 18 kWh/(100 km) * 13 700 km/év = 119.7 TWh/év

A német áramtermelés 550 TWh/év.

A két mennyiség azonos mértékegységre lett hozva, így összevethető egymással. Ha tehát Németországban minden személygépkocsi elektromosan üzemelne, akkor az ország elektromos energia felhasználása nagyjából 20%-kal növekedne.

Nézzük a DockCalc-os számítást hozzá:

Ez a 20% most jó hír vagy rossz? Vegyes: ez az energia egyáltalán nem elhanyagolható, de nem is olyan óriási, hogy azonnal lehetetlennek tűnjön. Néhány éve még 600 TWh/év-es érték fölött volt az országos fogyasztás.

Ez a kis számítás csak a teljes energiamennyiséggel foglalkozott, így elhanyagolta az árát, az időbeli megoszlását, a forrását és környezeti hatását.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, annak két dolgot ajánlok:

1: nézze meg az alábbi linken a német energiatermelés részleteit, hullámzását, összetételét, hiszen nagyon tanulságos: https://www.energy-charts.info/charts/power/chart.htm?c=DE&year=2023&week=01

2: töltse le a DockCalc-ot és számolgasson mindenfélét saját maga által szerzett adatokkal, statisztikákkal. Bízom benne, hogy az első sikerek hatására kedvet kap számolgatáshoz és ha még meg is osztja ezeket másokkal, akkor én is látni fogom, hogy nem volt hiába a DockCalc-ba fektetett munkám 😊.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *