|

Új DockCalc verzió új funkciókkal!

Megérkezett a DockCalc program következő, még ingyenesen letölthető teszt-verziója (Béta_05).

Ahogy már írtam, a program célja, hogy nagyon megkönnyítse bárki számára a számításokat olyan adatokkal, amikhez már nem elég egy egyszerű számológép. Lássuk be, ha gimnazista gyerekünk odajön hozzánk, hogy van egy fizika házi feladata, amit nem ért, bizony sokunk papír, olvasószemüveg, -esetleg levegő után is- kapkodunk:

„Mekkora sebességgel és mozgási energiával ütközhetett Isaac Newton fejének a legendás alma (m=120g), ha az ágon 2,4 méterrel volt a tudós feje felett?”

vagy

„mennyi ideig kell bekapcsolni a 230V-os hálózati feszültségre kötött, 6A áramfelvételű induktív főzőlapot, hogy a spagetti főzésére szánt 3,5 liter víz 10 Celsiusfokról forráspontig hevüljön?”

Ilyen és még számtalan hasonló feladat riogatja iskolások és szüleik millióit világszerte. A megoldásához szeretnék segítséget nyújtani a DockCalc program folyamatos bővítésével. A legújabb, verzióban bemutatkozik a képletgyűjtemény és a beépített konstansok kezelése.

Aki már próbálta a DockCalc programot, az tudja, hogy a kiinduló adatokat a zöld színű elemek testesítik meg. A legegyszerűbb esetben ezek csak egy számot tartalmaznak, de a program előnyei ott mutatkoznak meg igazán, ha a számok mértékegységet is kapnak. Az eddigi verziókban ezeket az adatokat a felhasználó írta be saját ismeretei alapján és nem kapott hozzá sok segítséget.

Beépített állandók:

Mostantól a program az adat gépelése közben már el is kezdi keresni és mutatni, hogy mi „jut eszébe” arról, amit a felhasználó eddig begépelt. Ha egy szám után elkezdünk mértékegységet gépelni, a hasonlóan írt ismert mértékegységeket már fel is kínálja a gép. Ha pedig betűket gépelünk, akkor egy ajánlási listát kapunk azokról a híres fizikai állandókról, amelyeket a program ismer (fénysebesség, Boltzmann-állandó, stb.).

Ha viszont egy képletet kellene használnunk, például a gömb felületét, különféle energiaformák számítását akkor bizony mélyebbre kell nyúljunk iskolás emlékeink maradványai között, vagy elkérni gyerekünk könyvét és kínos perceken át lapozni, miközben a gyerek bizonyítva látja a tényt, hogy „lám haszontalan tudást kérnek számon az iskolában, hisz apa sem tudja fejből, mégis ő a csoportvezető a munkahelyén”.

Képletgyűjtemény:

A DockCalc új funkciója egy jobb egérgomb kattintással (valahol egy üres helyen) előhív egy ablakot, ahol gyakran használt képletek között keresgélhetünk, hogy aztán a DockCalc-számításunka beilleszthessük azt. Ha csak valami homályos emlékünk van, a program segít, hogy kulcsszó alapján szűkíthessük a választékot. Ha a képlet meg is van, a különféle feladatok más-más változóra kíváncsiak, hiszen például az Ohm-törvénnyel összefüggésben néha a feszültségre van szükség, néha az áramra, néha az ellenállásra. Itt segít a DockCalc abban, hogy minden egyenletnél több lehetőséget kínál aszerint, hogy melyik mennyiség az ismeretlen. Az egyenleteket valójában egyenlet-családként tárolja a program, ahol te választhatod ki, hogy melyik mennyiséget akarod kiszámolni a többi ismeretében. A kereső ablak jobb oldalán kiválasztva a program azonnal megcsinálja a képletnek megfelelő DockCalc számítási elemek csoportját. A bemenő adatokat -a DockCalc szemléletének megfelelően- a nekünk tetsző mértékegységben írhatjuk be, nem kell ragaszkodni a „magasság méterben”-jellegű megkötésekhez, ami sok más internetes számítási oldalnál kötöttség. Egy pizza felülete helyesen lesz kiszámolva akkor is, ha cm-ben, m-ben vagy éppen inch-ben vagy láb-ban adod meg az átmerőt.

Persze az új verzió még sok kisebb fejlesztést is tartalmaz:

  • a programfile hitelesített „aláírást” tartalmaz. Ha egy ablak megjelenne a file megnyitásakor (Windows Defender SmartScreen), akkor a kiadónál (publisher) ellenőrizheted, hogy valóban az általam (Ákos Semsey) készített és tesztelt programot töltötted le vagy esetleg sötét erők manipulálták azt. Így kell kinéznie a nevemmel, akkor nyugodt lehetsz:
  • hibás adatok esetén a program segít felismerni a hiba okát és kiírja azt
  • meg lehet adni a keret-elemek színét (ez az a téglalap, amivel egy-egy számítási blokkot megjelölhetünk)
  • lehet a text-blokkok betű méretét változtatni
  • új ikont kapott a program és a színek is ki lettek igazítva

Remélem, hogy a program használata sok sikerélményt szerez majd mindenkinek. A fejlesztés persze nem áll meg, most éppen egy picit a gimnazisták igényei felé tettem egy lépést, de a hosszú ötletlistámban professzionális felhasználók számára is tartogatok jövőbeli funkciókat.

Ha van ötleted, hogy milyen hasznos dolog hiányzik még a programból, szívesen fogadom javaslataidat itt a honlapomon kommentben vagy az info@dockcalc.com email címen.

Ha tetszik a program, mutasd meg barátaidnak, ismerőseidnek, ha nem tetszik, akkor is mert minél többen használják majd a programot és honorálják a munkámat, annál több lehetőségem lesz rá, hogy szuper funkciókkal bővítsem azt!

Jó számolgatást kívánok az új verzióval!

Ákos

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *