|

A te autód hány négyzetmillimétert fogyaszt?

Nagyon fura kérdés, tudom, de meg tudom magyarázni: Az én autóm fogyasztása átlagosan 6.5 l/100km. Amikor a DockCalc programomba ezt beírtam, a program azt azonnal valami négyzetméterre váltotta át (ez a szoftver erőssége, hogy érti a mértékegységeket és segít számolni velük). Először számítási hibára gyanakodtam, de aztán beláttam, hogy a gép nem tévedett:

Ha egyszerűen elosztom a 6.5 litert 100 km-el úgy, ahogy egy gimnáziumi fizikaórán elosztok két fizikai mennyiséget, akkor kijön egy számérték és egy felületegység.

Például így:

Ez elsőre meglepő, de belátható, hiszen térfogatot elosztva hosszúsággal egy felületet vagy keresztmetszetet kell, hogy kapjak. Az én autóm esetében ez 0.065 mm2 volt.

A fantázia ahhoz kellett, hogy én ezt a keresztmetszetet valamilyen valóságos jelentéshez hozzá tudjam rendelni. Fantáziám pedig van: elképzeltem, ahogy az autóm egy az úton mentén lefektetett nagyon hosszú üzemanyaggal töltött szívószálat, vagy még inkább lyukas tésztát (a vékony lyukas olasz tészta a Bucatini) szív fel. Ha ennek a „diesel-Bucatininek” a belső keresztmetszete pont 0.065 mm2 (~0.28 mm átmérő!), akkor menet közben pont annyi üzemanyagot kap a motor a tésztából, mint amennyit átlagosan elfogyaszt. A tészta tápértékét elegánsan elhanyagolom, mert a motor azzal nem tud mit kezdeni.

Akinek a tésztafaló autó nem elég lázálom-szerű képet fest, annak ajánlom, hogy valamilyen mesterséges intelligencia-algoritmussal (pl. Midjourney) generáltasson ilyet:

Igazából meglepődtem, hogy egy autó ilyen kevéssel beéri, gondoltam nézek más járműveket is:

Egy repülőgép nagyon impozáns, óriási teljesítménye van, bár gyorsabban is megy. Vajon milyen fogyasztás jön ki ebből?

Nézzünk egy példát: Airbus A350-1000 nagy hatótávolságú utasszállító repülőgép. Ilyenekkel kell egyszer repülni egy évben, hogy az ember tönkre tegye az ökológiai lábnyomát. Nagyjából tipikus adatok a fogyasztásáról:

15000 font/óra fogyasztás 492 csomós sebességnél (huh, na ezt kézzel nem szívesen számolgatnám ide-oda). Ha a kerozin 0.8kg/l sűrűséget is hozzáveszem, akkor a program 932,6 l/100km fogyasztást számol.

Na végre valami impozáns érték. Átszámolva keresztmetszetbe ahogy az autónál tettem: 9.32 mm2 , ami egy 3.4 mm-es „szívószálnak” felel meg. Szóval, ha egy repülőgép egy kerozinnal töltött, nagyjából a McDonalds-essel összevethető vastagságú szívószálat kebelezne be repülés közben, akkor mindkét hajtóműve boldogan el lenne látva üzemanyaggal. A 932,6 l/100km ijesztőbben hangzott, bár az sem olyan sok, ha azt nézem, hogy 369 ülőhelyre számolva kevesebb, mint 2.6 l/100km (!!!) fogyasztás jön ki utasonként. Szóval ha egy autóban ketten utaznak, akkor is gazdaságosabban szállítaná őket egy utasszállító repülőgép.

Ha már egy több száz tonnás repülőgéppel sem sikerült meghökkentő adatokat számolni, akkor nézzünk valami még durvábbat:

Ha valami sokat kell fogyasszon, akkor az a SpaceX Falcon Heavy rakéta. Bevallom felnőttkori műszaki élményeim csúcsa az a pillanat volt, amikor ahogy a YouTube-on néztem amint az említett rakéta két booster-fokozata dolgát elvégezve sarkon fordultak az űrben, majd, mint ha ez teljesen természetes lenne visszajöttek a földre és egymás mellett egy balett-táncos eleganciájával leszálltak. Abban a rövid pillanatban szívesen cseréltem volna a fejlesztő csapat tagjaival, hogy ezt a sikerélményt személyesen megélhessem.

No de én most a jármű fogyasztását szeretném taglalni:

Annyit tudok, hogy a booster-ekkel együtt 3×123 tonna RP-1-et (kerozin rakéták számára) égettek el és nagyjából duplaennyi cseppfolyós oxigént hozzá. Amíg ez az első fokozat hajtotta a járművet, addig az nagyjából 60km-re távolodott el a földtől. Nem tudom, hogy a 60 km-es magassághoz mennyi oldalirányú távolság tartozott, ezért nagyvonalúan veszem a dupláját, 120 km-t.

Itt az alkalom hozzáértők számára: ki tudja megmondani, mennyi utat tett meg a Falcon Heavy az első fokozat leválasztásáig? Válaszokat kommentben szívesen fogadok akármelyik szociális média csatornán.

A másik roppant nagyvonalúságot ott fogom elkövetni, hogy az oxigént bele sem számolom a fogyasztásba, hidd el így is döbbenetes adat jön majd ki! (ha beleszámolnám háromszor akkor lenne az eredmény.)

Szóval a 3×123 tonnát ismét 0.8 kg/literrel és a 120 kilométer-rel elosztva 384375 l/100km-es fogyasztás jön ki. A szívószálas-egyenérték, ami az autónál 0.28 mm volt most egy 70mm-es tűzoltó tömlővel vethető össze.

Bízvást állíthatom, hogy amióta az emberi faj a tűzgyújtást felfedezte, azt egyre intenzívebben műveli és ennek a csúcsa egy ilyen rakéta kilövése. De ha fajunk egyszer -például sok ilyen rakéta kilövésével- a földet lakhatatlanná tenné, akkor az a vígasz marad, hogy közülünk a leggazdagabbak egy másik bolygóra is átvihetik ezt a tudást – vagy legalábbis a profitszerzés igényét.

Ezzel a megnyugtató tudattal fogok én is fogyasztani egy korty vörösbort. Ha ezt egyhelyben, vagyis nulla távolság megtétele közben teszem, akkor az én fogyasztási értékem még a Falcon Heavy-ét is meghaladja, hiszen a nullával osztás végtelenül nagy eredményt fog adni 100km-re vetítve 😊.

 

Szokás szerint álljon itt a DockCalc-os számítás áttekintése:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *