|

Meddig tudnék fűteni az autóm által elpazarolt hővel?

Most kaptam meg a legfrissebb elszámolást a fűtési költségeimről. Az értesítés közli, hogy az energia költségei mostantól több mint a kétszeresére emelkednek. Ilyenkor az ember először megrémül, majd elkezd lázasan gondolkodni, hogy mit lehetne tenni. Persze a hidegebb lakás, a hidegvizes fürdés nem olyan vonzó, mint valami innovatív ötlet, ami megmentené a helyzetet. Az egyik -sajnos nem teljesen megvalósítható- ötletem a következő:

A Budapesti Műszaki Egyetemen rengeteget tanultunk motorokról és azok energiamérlegéről. Egy tetszőlegesen modern jármű-motor legjobb esetben is kb. 40%-ban hasznosítja a tüzelőanyagának energiatartalmát az autó hajtására, a maradék 60% pedig huss- eltávozik hő formájában a hűtő-radiátoron és a kipufogórendszeren keresztül. Ha én valahogy befoghatnám és hazavihetném ezt a veszteséghőt, akkor talán fűthetném vele a lakásomat. De vajon meddig? Lássunk egy gondolat-kísérletet:

A minap meglátogattam a szüleimet, akik 650 km-re laknak tőlünk. Ezen az úton az autóm kb. 6 l/100km-es fogyasztással szállított minket. Az oda-vissza úton ez közel 80 liter gázolajat jelent. A Gázolaj energiatartalma literenként 10.4 kWh (a Wikipédián utána lehet nézni), tehát több mint 800 kWh hőenergiát használtam el, melynek kb. 40%-a az autót hajtotta, a maradékot pedig szomorú szívvel elengedtem a környezetbe. Ha ez utóbbit nem tettem volna, hanem valami varázslat segítségével hazavihettem volna, akkor közel 500 kWh fűtési energiát spórolhattam volna meg. A számláim tanulsága szerint a lakás havonta kb. 900 kWh fűtést igényel (átlagban kb. 1230 Wattos fűtési teljesítmény).

A két számot elosztva megkaptam, hogy mennyi időre lenne elég ez: több mint 16 nap!

Meglepő és szomorú, hogy otthon egy fél hónapra elég lett volna az autó által egy hosszabb túrán elpocsékolt hő és én ezt minden mérnöki tudásom ellenére nem tudtam megmenteni.

Aki utána akar számolni, hogy miféle módokon lehetne ilyen eldobott energiákat hasznosítani, remek segítőtársra lelhet a DockCalc szoftverben, ami nagyon hatékonyan segíti az ilyesfajta átszámolásokat, hiszen a mértékegységekkel való számolást teljesen átveszi. Itt látható az én számításom a fenti történethez:

Kíváncsi vagyok kinek milyen kreatív ötlete van lakásának fűtésére az ilyen nehéz időkben. Ötleteket szívesen várok itt alul kommentben vagy az info@dockcalc.com email címen.

Negatív érzelmektől túlfűtött 😊 kommentárokat természetesen nem kérek!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *