|

Hány kalória tárolható egy Tesla akkumulátorában?

Az ember egy ilyen tél-végi napon, mint a mai, hajlamos a kezébe venni egy tábla csokoládét és a TV előtt lassan elmajszolni. Aztán amikor már csak a papírját tartja a kezében, közelebbről megnézi és rádöbben, hogy mennyi is a kalóriatartalma: 560 kilokalória per 100 gramm! Ahogy a bölcselet tartja: „ami jó az életben az tilos, erkölcstelen, vagy hízlal”

Nincs ez másként a csokival sem.

Egy kis kitérő: Amikor kalóriákról beszélünk akkor azért egy valamit le kell szögezni: amit az élelmiszerek csomagolására rá szoktak írni az kilokalória. Egy kalória eredetileg annyi hőmennyiség, illetve annyi energia amennyivel egy gramm vizet 1 Celsius fokkal fel lehet melegíteni. Mi a kalória (cal) helyett a kilokalóriát (kcal) használjuk, amely 1000 kalória. De valahogy amikor egymás között társalgunk akkor csak kalóriának hívjuk azt ami valójában kilokalória.

Sok ez a kalóriaérték ami csokiban van? Mivel is tudnám összehasonlítani?

Megvan: egyre több ismerősömnek van elektromos autója, ők beszélnek mindig a kilowattórákról, hogy mennyi energiát képes tárolni az autójuk akkumulátora. Például egy szép nagy Tesla akkumulátor, ami önmagában 750 kg-ot nyom, 100 kilowattóra energia tárolására képes. Egy kisebb elektromos autóé 40-60 kWh körül van. De ez mind kWh, és nem kalória.

Kevesen gondolnak arra, hogy kilokalóriák a konyhában és a kilowattórák a garázsban vagy a villanyszámlán ugyanúgy az energia mértékegységei, így át is válthatók egymásba.

Ennek a legkényelmesebb módja a DockCalc szoftver használata, amely erre kiválóan alkalmas:

Ha mégis magunk fognánk hozzá a számolgatásnak, akkor vegyük figyelembe a következőket: 1 kWh megfelel 3600 kJ-nak, vagyis 860 kcal-nak. Ez nagyjából másfél tábla csoki vagy másfél Big Mac energiatartalma.

Szóval akkor most hány kalória tárolható egy elektromos autó akkumulátorában vagy úgy is kérdezhetném: hány csokoládénak felel meg a Tesla akkuja?

Kapaszkodjunk meg!

Nagyjából 160 tábla csoki, ami csak 16 kg-ot nyom ugyanannyi energiát képvisel, mint a 750 kg-os csúcstechnikát megtestesítő Akkumulátor. Valahogy többre számítottam. Ha megfordítom a számolást azt látom, hogy az akkumulátor „energiatartalma 100g termékben” nem több, mint 11.5 kcal/100g.

Erre a szánalmas értékre egy uborkasaláta is ráver, a spenót pedig egyenesen kétszer annyi energiát tartalmaz. Mától fogva nagyobb tisztelettel fogok tekinteni minden kalóriaszegény élelmiszerre.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy a cikk írása során egyetlen csokoládé sem sérült meg – egyenlőre!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *